Born to be wild

Born to be wild

William Harley grundade motorcykelfabrikatet Harley-Davidson 1903 och sedan dess har det kultförklarade motorcykelmärket synts (och framförallt hörts) på vägarna runt om i världen. Harley-Davidsons motorcyklar är vida kända för sin typiska design och sitt speciella motorljud. Märket är högst upp på listan över drömmotorcyklar som många entusiaster någon gång vill äga eller provköra. Det är inte svårt att förstå när man börjar rada upp några av de populäraste modellerna företaget tillverkat genom tiderna. Det är lika svårt för Harley-Davidson-älskaren att välja ut sin favoritcykel som att be en vinkännare peka ut det bästa vinet.

FXR

FXR modellen har producerats i många olika utföranden och de första modellerna kom 1982. Cykeln avger färre vibrationer på grund av sin gummimonterade motor och är perfekt för en långfärd.

FXDP Dyna Defender

Producerades mellan 2001 och 2004 och användes av den amerikanska polisen. En av de mest sällsynta HD modellerna.

1946 Model EL

Snygg design som för tankarna till ”Amerika” och ”motorcykel” i samma andemening. Art deco direkt urmejslad ur den amerikanska kulturen. Med andra världskriget färskt i minnet byggdes denna vackra klassiska HD.

Populär också på vita duken

Motorcykeln har använts flitigt i många stora filmer och många karaktärer har sagt sina coola one-liners från en Harley Davidson. Easy Rider från 1969 är förmodligen den mest kända i regi av Dennis Hopper. Filmen blev en symbol för hippie-eran och odödligförklarades med låten ”Born to be wild”. En annan närmast kultförklarad film är Terminator 2 med en av de mest ikoniska skjutscenerna där Terminator (Arnold Schwarzenegger) skjuter med en shotgun från en Harley Davidson. I tv-serien Twin Peaks glider badboyen James Hurley omkring på motorcykeln och ingen är väl hårdare än Marlon Brando i den svartvita klassikern The Wild One, när han lutar sig över styret.

Stöldbegärlig cykel

Tyvärr är det inte helt oproblematiskt att äga en HD då det är en mycket stöldbegärlig motorcykel. Motorcyklar stjäls på alla tänkbara sätt, exempelvis har tjuvar åkt runt i en skåpbil och helt enkelt plockat upp parkerade motorcyklar och kört iväg med dem. Det stjäls omkring 10 000 motorcyklar och mopeder varje år i Sverige och undersökningar har visat att två av tre ägare inte ens låser sina dyrgripar. Äger man en Harley Davidson vill man givetvis ha den i säkert förvar. Det bästa är att förvara cykeln inomhus eller bygga en tillbyggnad eller garage där cykeln kan förvaras. Stommar och virke samt el-verkyg finner man billigt på byggmax och sedan kan man sova lugnt på natten. Här kommer även några enkla råd för att minska riskerna.

  • Lås motorcykeln med mc-lås och kätting i klass 3.
  • Lås alltid fast i fast föremål.
  • Märk alla delarna med SFF DNA-märkning.
  • Gör alltid en polisanmälan direkt om din motorcykel blivit stulen.
dante