Jeremy McGrath

Jeremy McGrath

Ett av de absolut största namnen någonsin inom dirtbikes, framför allt supercross, är Jeremy McGrath. Under sin karriär så vann han rekordmånga vinster, hela 72 stycken vilket är ett rekord som ingen annan ens kommit i närheten av. Dessa vinster kom i dåvarande 250cc klassen, vilket numera är 450cc klassen. Den som hittills är närmast detta rekord är James Stewart som har 50 vinster. Om man tar med i beräkningen att det är 17 deltävlingar varje säsong så är det tydligt att det ska krävas en total dominans för att komma till den nivån.

Inom supercross så har Jeremy McGrath fått smeknamnet ”The King of Supercross” vilket är väldigt passande med tanke på hans meriter. Inte nog med att han vann 72 segrar, som bara det är en enorm summa, så har han även tagit hem 7 titlar, även det flest någonsin. Närmast den siffran är Ricky Carmichael med 5 titlar. I skrivande stund finns det ingen aktiv förare med fler än 2 titlar, vilket innebär att det kommer att dröja allra minst 5 år innan någon kan komma upp till den nivån.

Av de 7 titlar som han vann så var 4 av dessa 4 år i rad. Det är endast han och Ryan Villopoto som har lyckats med detta. Och som om inte det var nog så kom han på 2:a plats det femte året och fortsatte sedan med att vinna de resterande 3 titlarna följande tre år.

Om man slår ihop hans titlar från 125cc klassen med de han vann i 250cc klassen så skulle det ge honom totalt 9 titlar varav 6 av dessa var i direkt följs av varandra. Han vann 125cc klassen två år i rad, 1991 och 1992. 250cc klassen vann han 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 1999 och 2000.

Under sin karriär så körde han även motocross och var även ganska framgångsrik där. Han vann totalt 15 vinster i 250cc klassen och ett mästerskap, 1995. Han var på god väg att vinna även 1996 men han blev skadad sent under säsongen vilket innebar att Jeff Emig istället tog hem den titeln. McGrath har senare uttalat sig angående mästerskapet -96 och sa då detta:

”I get mad at myself a little bit because I should’ve won the ’96 title too, but I was thinking I was invincible and tried a jump at Millville that I never should have attempted and got injured.”

Han var även med och representerade USA i Motocross of Nations, MXoN, åren 1993 och 1996.

Under sin karriär så gjorde han sig ett namn som en av de absolut bästa någonsin inom sporten och han har skaffat sig ett rykte som kommer att leva kvar så länge sporten existerar. Även om någon slår hans rekord i framtiden så kommer de att ha stått där väldigt länge och han kommer för alltid att vara ”The King of Supercross”.

dante