Att lära sig köra motorcykel

Att lära sig köra motorcykel

Mångas dröm är redan i unga år att lära sig hantera och köra en motorcykel för att kanske senare tävla eller rentav bara bege sig ut på utflykter och känna både vinden och friheten i håret. Men att behärska en motorcykel tar inte bara en dag utan kräver både ett körkort och lite tålamod samt en liten dos av våghalsighet. Vart du än bor i Sverige kan du emellertid hitta en trafikskola och lära dig köra motorcykel. I de stora städerna vimlar det av körskolor, vilket medför att allt du behöver göra är att googla på Trafikskola i Uppsala eller Stockholm eller var du nu befinner dig och stämma av första möte. Dock har även småorter plats för trafikskolor där man kan ta MC-körkort.

Teori och praktik

Som vid inlärning av bilkörning fordras det både praktik och teori, och just vid MC-körning är det övningsmomenten som är det viktigaste. Du bör även skaffa dig en erfaren handledare som kan övningsköra med dig på fritiden, eftersom övning ger färdighet. Har du möjlighet att varva olika miljöer under körövningar, är det ett ovärderligt plus. Något att tänka på är att avslappnade rörelser och lugn i sinnet är A och O för att bli en bra MC-förare. Inom MC-körning tillkommer det också ett antal manöverprov och dessa är speciellt viktiga att öva inför på hemmaplan.

Olika övningar

Det finns ett större antal manövreringar som kräver både fokus och motivation. Lågfartsmanövreringen kan få många att kugga och den kan vara särskilt svår för kvinnor att bemästra, då det gäller att hantera den tunga motorcykeln på ett balanserat vis. Vid uppkörningen är det just detta moment som många bävar inför, vilket gör att de flesta övar i timmar på det hemmavid. Även stadskörningen kan vara rejält knepig då kurvor, andra trafikanter och fotgängare utgör hinder för en behaglig tur.

Kostnader för ett MC-körkort

Att lära sig köra bil och MC är ingen billig historia, men man kan komma undan billigare om man övar mycket på egen hand. Vanligtvis får du räkna med upp till 25 000 kronor för hela alltet, varpå uppkörning, riskutbildningar och andra moment går på cirka 6000 kronor. Det som känns mest i plånboken är lektionerna. Du som kör privat måste dock alltid ha tillgång till en utbildad handledare som vill avsätta tid åt dig. Ju mer du kör desto mindre får du punga ut med.

De olika körkorten

Olika motorcyklar ger olika körkortsbehörighet. Det finns tre typer av motorcyklar.

  • A1
  • A2
  • A

A1 är den lätta motorcykeln där du kan ta körkort från och med 16 år. A2 är den mellanstora som kräver 18-åriga elever och slutligen A – den tunga motorcykeln som man får köra från och med 24 års ålder eller 20 år om du har haft körkort för A2 i 2 år.

dante