Ryan Villopoto

Ryan Villopoto

Ryan Villopoto ifrån Washington gjorde sig under sin karriär ett namn som en av sportens bästa förare genom tiderna. Inom supercross vann han totalt fyra titlar, alla i direkt följd av varandra. Det gjorde honom till den enda förutom Jeremy McGrath som har lyckats med det.

Under sin relativt korta period som professionell supercross förare lyckades han ändå samla på sig hela 41 vinster vilket i skrivande stund ger honom en 5:e plats på topplistan över flest vinster. Om man med den siffran i åtanke även ser till att han bara deltog i totalt 94 av de 102 möjliga deltävlingarna så innebär det att han hade en imponerande vinst procent, hela 43,6%. Och hans procent för topp 3 placeringar var om möjligt ännu mer imponerande med 67,1%.

Under sin karriär deltog även Ryan Villopoto i motocross säsongerna och även där hade han viss framgång. I början körde han i ”Lites” klassen, det vill säga klassen med lägre cc motor. I den klassen vann han mästerskapet 2006, 2007 och 2008. Det skulle dröja till 2011 innan vann ett nytt mästerskap i motocross, till stor del på grund av skador, och säsongen 2012 körde han inte heller efter en skada han fick under deltävling 15 i supercross säsongen 2012. År 2013 var han dock frisk och redo igen och även detta år vann han titeln.

En stor milstolpe i hans karriär var när han vann Monster Energy Cup första gången den hölls. Det är den tävling där dirtbike förare kan ta hem den största prissumman för en och samma dag, nämligen $1,000,000. För att vinna den enorma summan skulle en och samma förare vinna alla 3 ”Main Events”. Resultatet från alla 3 slås ihop och för den som vinner den totala sammanställningen men inte alla tre racen så väntade en bra vinstsumma i alla fall, $100,000. Villopoto lyckades att vinna samtliga race och blev inte bara den första att ta hem vinsten i Monster Energy Cup utan även den första att faktiskt ta hem storvinsten på $1,000,000, något som han skulle vara ensam om att ha åstadkommit ända till 2017 när Marvin Musquin upprepade Villopoto’s resultat.

Avslutande ord

Efter en så pass imponerande karriär så kommer Villopoto att för alltid ha en plats som en av sportens bästa genom tiderna. Hans bedrifter kommer inte att glömmas bort och han har gjort sig ett namn som kommer att leva kvar så länge sporten existerar.

dante