Freestyle

Freestyle

Freestyle motocross är en gren som sätter stora krav på förarens smidighet och snabbhet. Det går ut på att i luften utföra diverse trick och konster på motorcykeln. När sporten grundades var tricken i allmänhet att göra stora vinklingar eller släppa händer och fötter från motorcykeln för att sedan greppa tag. Sporten har dock utvecklats en hel del sedan dess och numera är tricken mycket svårare. Det hör till det vanliga att man utför en backflip, eller bakåtvolt, tillsammans med motorcykeln och vissa förare klarar till och med av att göra två volter i ett och samma hopp. Det har till och med hänt att en dubbel framåtvolt har lyckats såväl som en trippel bakåtvolt.

De här stora framstegen är till stor del på grund av två faktorer.

  • Förares skicklighet
  • Teknologisk utveckling

Att förarnas skicklighet har vuxit är inte så konstigt eftersom allt fler väljer att utöva sporten och yngre personer börjar tidigt vilket innebär många års erfarenhet när karriären ligger på topp. Den teknologiska utvecklingen har gjort det möjligt att utveckla motorcyklar som väger en hel del mindre än tidigare och även starkare motorer och bättre delar i allmänhet spelar en avgörande roll för utvecklingen av sporten.

Det är även tävlingar som arrangeras inom sporten och de brukar gå till på ett av två möjliga sätt.

Det första är att alla förare får 2 hopp var att göra sitt bästa trick på. Den andra varianten är att alla har en viss tid på sig att utföra så många och så bra trick som möjligt. Gemensamt för de båda typerna är att de får poäng ifrån domare på skalan 1 till 100 där de kollar på originalitet, svårighetsgrad och stil. I varianten med två hopp räknas bara det bästa hoppet och i varianten med tid har man bara en chans. Där tittar man även på variation av trick som utförs.

dante