Ricky Carmichael

Ricky Carmichael

Ricky ”The GOAT” Carmichael är utan tvekan den förare som har haft allra störst inverkan på, och bäst resultat i, olika grenar av dirtbikes. Hans smeknamn, The GOAT, betyder The Greatest Of All Time. Det är ett namn som vem som helst skulle ha svårt att leva upp till, men det finns nog ingen som förtjänar det mer än just Ricky Carmichael.

Mellan år 2000 och 2006 så vann han alla Motocross och Supercross AMA (American Motorcycle Association) utom 2, år 2000 AMA Supercross och 2004 AMA Supercross. Även åren innan 2000 vann han titlar i de så kallades ”Lites” klasserna. Mellan åren 1997 och 1999 så vann han totalt 4 titlar, 3 i Motocross och 1 i Supercross. Allt sammanslaget har han alltså vunnit totalt 16 titlar på 10 år. Och då har man inte ens räknat med de gånger han var med i det vinnande laget av Motocross of Nations, MXoN, åren 2000, 2005 och 2007. Han vann även U.S. Open of Supercross två gånger, år 2001 och 2005. Utöver det så deltog han även i 2005 års FIM SX1 World Supercross och han vann även detta. Och som om inte alla dessa titlar skulle vara nog så vann han även guld medaljen i MotoX Racing i X Games 2007 och senare även två guldmedaljer i X Games Step-up åren 2008 och 2009.

Listan över alla de bedrifter som Ricky Carmichael åstadkom under sin karriär är lång och man kan utan problem gå in i detalj och skriva hur mycket som helst om var och en av dessa. Men hans resultat talar sitt tydliga språk och visar väldigt väl varför han har förtjänat sitt smeknamn ”The Greatest Of All Time”, ”The GOAT”.

Numera är han fortfarande involverad i sporten och han äger sin egen träningsbana, känd som ”The GOAT Farm”, där många av senare års framgångsrika förare har tränat. Han har även haft sitt eget team med förare och de lyckades faktiskt vinna ett mästerskap, år 2016 av AMA Motocross, med Ken Roczen som förare.

Ricky Carmichael är även involverad i tv-sändningen av olika evenemang där han ofta är en så kallad ”track side reporter” och ger tittarna en inblick i vad förarna har att kämpa med ute på banan och hur olika spår, och banan i allmänhet, kan komma att förändras under tävlingens gång och vad tittarna då ska titta efter vad gäller spårval och liknande.

dante