Supercross

Supercross

Supercross, ibland även kallat Stadiumcross, är en mer teknisk gren inom offroad racing. Man kör på en uppbyggd bana inomhus eller i någon stor stadio med stora och många hopp, snäva svängar och djupa stalp. På många banor spenderar förarna mer än 50 procent av tiden i luften vilket tydligt visar vilken svår speciell sport det är.

Det finns ett gäng duktiga förare genom tiderna som har lyckats sätta rekord som kan vara till synes helt oslagbara. Inom supercross så är Jeremy McGrath ett namn som förknippas med storhet och extrem skicklighet. Under en period på 8 år så vann han hela 7 mästerskap och det enda han inte vann slutade han på 2:a plats. Totalt antal vinster i karriären ligger på 72 och den enda som ens är i närheten av det är James Stewart med 50. Om man har i åtanke att en full säsong bara ger 17 möjligheter att ta hem en vinst så är det lätt för vem som helst att se att det skulle vara näst intill omöjligt för någon att komma upp i samma antal som Jeremy McGrath.

Ett annat namn som alla inom området känner igen är Ricky ”The GOAT” Carmichael. The GOAT betyder ”The Greatest Of All Time” vilket är ett väldigt passande smeknamn på honom. Han har 5 vunna titlar (endast McGrath har fler) och 48 vunna race vilket ger honom en 3:e plats i historien. Men kombinerat med hans vinster som professionell motocross förare så finns det ingen som ens kommer i närheten av det totala antalet vinster han har.

Den förare som många trodde skulle kunna slå Jeremy McGraths rekord var Ryan Villopoto som på relativt kort tid lyckades kamma hem hela 41 vinster och dessutom 4 titlar som han tog alla i följd av varandra, något som endast den store McGrath har gjort tidigare. Villopoto valde dock att pensionera sig ifrån Supercrossen efter sin senaste titel där.

Avslutande ord

En supercross bana är extremt fysiskt krävande, speciellt när man kör lika länge som en tävling pågår. Supercrossen har vuxit i popularitet och i delar av världen är den nu den absolut mest populära grenen av offroad racing. Så ifall du inte redan har gjort det, kolla in senaste nytt och titta på några race för att förstå varför populariteten har ökat så mycket som den gjort.

dante