Varför vill man köra motorcykel?

Varför vill man köra motorcykel?

De flesta har nog någon gång sett en motorcyklist köra förbi på en väg. Många har nog också drömt om att själva få äga en hoj, och fantiserat om den frihet det ger att kunna åka i väg på sin motorcykel närhelst man önskar. Motorcyklar framstår som enkla och smidiga, väl anpassade när bara en ska åka. Vissa använder dem till och med för att kunna pendla till sitt jobb, men vad är det egentligen som gör att vi får så stark längtan efter frihet på motorcykeln när vi ser en?

Motorcyklar är smidiga

De är mycket mindre än bilar. Den som sätter sig på en motorcykel har under sig ett fordon som är lika starkt som en bil men mer anpassat efter en person. Motorcyklar tar sig lättare fram och väger mindre. Motorcykeln är i precis lagom storlek för en person och känns därför aldrig osmidig och klumpig på det sätt som en stor bil kan göra om man bara är en eller två personer.

Motorcyklar är på grund av sin mindre storlek vanligtvis billigare än bilar. Det innebär att om man ska ge sig ut på semester i andra länder kommer man ha mer pengar över att röra sig med där. Man måste bara komma ihåg att växla först, något som kan göras på till exempel Forex bank som har många växlingskontor i landet.

Man känner sig mer levande

På en motorcykel känner man den starka fartvinden fläkta och man har enbart ett lager kläder mellan sig själv och den yttre världen. Att då åka fram genom den i kanske över hundra kilometer i timmen blir en fascinerande upplevelse. Man blir medveten om världen och naturen på ett helt annat sätt än om man sitter i en bil. I en bil är man avskärmad från den yttre världen. Man sitter bekvämt bakåtlutad och har många väggar och tak omkring sig som gör att man till exempel inte kan se himlen ordentligt, eller i alla vinklar åt sidan. Många som åker motorcykel beskriver det som att man nästan blir en del av den omgivande naturen.

Det är spännande

Den som väl har lärt sig köra motorcykel kommer utan problem kunna göra det säkert. Faktum kvarstår dock att det inte är helt ofarligt. Även om man har en bra körteknik och är en van förare kommer man fortfarande att vara väldigt liten och lätt om man jämför med en lastbil eller en långtradare. Just det faktum att man är oskyddad och utsatt behöver dock inte alls leda till en ständig oro. Snarare ger det hos många en känsla av äventyrlighet, något som är spännande. Man lever bara en gång, och i det korta liv man har kan man lika gärna passa på att göra saker som är roliga och spännande, innan det är för sent.

dante