KTM

KTM

KTM, ett företag ifrån Österrike, är en av de allra mest kända tillverkarna av motorcyklar som står i framkant gällande teknologi och marknadsföring. De är framför allt kända för sina dirtbikes där deras förare under en lång tid har legat på topp och ständigt utmanat om vinster och olika mästerskap. En av de saker som har gjort KTM till ett av de bästa märkena är deras elektriska start. Tack vare den kan förare som har ramlat komma igång mycket fortare och utan att riskera att göra motorn sur.

Företaget grundades som en oregistrerad verkstad 1934 av den österrikiska ingenjören Johan Trunkenpolz. Det inofficiella namnet, eftersom det inte var registrerat, var Kraftfahrzeug Trunkenpolz Mattighofen. De började inte sälja sina egna motorcyklar förrän i början av 50-talet när de med 20 anställda producerade motorcykeln R100. De producerades i en takt av tre stycken per dag. Numera är det officiella namnet på företaget, som dessutom är registrerat, Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen efter att affärsmannen Ernst Kronreif investerade stora pengar i företaget.

Många kända förare har kört KTM, däribland mästerskapsvinnare så som Ryan Dungey. Andra talangfulla förare har även de kört, eller kör fortfarande, KTM så som Marvin Musquin och Ken Roczen.

dante