Motocross of Nations

Motocross of Nations

Lag-VM i Motocross kallas för Motocross des Nations men är mer känt som Motocross of Nations eller endast MXoN. Varje lag har tre förare som deltar i tre olika klasser och varje race innehåller två klasser. Det körs sammanlagt tre race och varje förare får köra två gånger. Poängen fungerar som så att första plats ger ett poäng, andra plats två osv. När alla race är körda så får varje lag räkna bort sitt sämsta resultat och de övriga fem poängen läggs ihop med varandra. Det land som då har lägst antal poäng vinner.

USA toppar listan över flest vinster med hela 22 stycken och de har även den längst obesegrade perioden på 13 år i rad. Och de har även den näst längsta besegrade perioden på 7 år i rad. Men de senaste åren (i skrivande stund) så har Frankrike dominerat tävlingen och vunnit 4 år i rad. Många tror att Frankrike kan komma att ta över åtminstone andra platsen i flest vinster i rad. De skulle med andra ord behöva vinna ytterligare 4 år för att det skulle vara möjligt.

Sverige har senaste tiden inte haft överdrivet bra resultat men med 7 vinster totalt så finns det ändå ingenting att skämmas över.

dante